Reglament d’Intel·ligència Artificial (RIA) de la Unió Europea
El Reglament d’Intel·ligència Artificial (RIA) de la Unió Europea marca un punt d’inflexió en la regulació i l’ús de la IA a Europa. Aquest seguit de normes, que es va publicar al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) i que va entrar en vigor l’1 d’agost de 2024, estableix un marc normatiu amb diverses fases d’aplicació que afectaran tant els proveïdors com els usuaris de sistemes d’IA.
Dates Clau del RIA
- 1 d’agost de 2024: Entrada en vigor del RIA.
- 2 de febrer de 2025: Aplicació de les disposicions sobre alfabetització en matèria d’IA.
- 2 d’agost de 2025: Implementació de les normes sobre governança i obligacions relatives a la IA d’ús general.
- 2 d’agost de 2027: Obligacions per als sistemes d’IA d’alt risc integrats en productes regulats.
Implicacions per la Universitat de Lleida
A Espanya s’ha aprovat un Pla de competències digitals que inclou un marc específic per al sector públic. Aquest pla, aprovat per l’INAP (Instituto Nacional de Administración Pública), destaca la importància de l’ús ètic i responsable de la IA, abastant aspectes com la privacitat, la transparència, l’equitat i la rendició de comptes. Aquestes competències són essencials per als empleats públics.
Obligacions per als Proveïdors i Usuaris de Sistemes d’IA
El RIA imposa diverses obligacions als proveïdors de sistemes d’IA generativa, incloent la necessitat de marcar la informació de sortida en un format llegible per màquina i garantir que sigui detectable com a generada o manipulada artificialment. A més, els usuaris que generin o manipulin continguts d’imatge, àudio o vídeo han de revelar visiblement que el contingut ha estat generat o manipulat artificialment.
Rol de l’Oficina Europea d’Intel·ligència Artificial
L’Oficina Europea d’Intel·ligència Artificial publicarà directrius per orientar els proveïdors i usuaris sobre les obligacions establertes, i fomentarà l’elaboració de codis de pràctiques per facilitar l’aplicació efectiva de les obligacions relatives a la detecció i etiquetatge de continguts generats o manipulats de manera artificial.
El futur a la Universitat
La Universitat de Lleida, com a institució educativa i de recerca, té un paper crucial en la formació de futures i futurs professionals en l’àmbit de la IA. És per aquest motiu que cal preparar-se de manera que els nostres programes acadèmics incorporin aquestes noves regulacions i competències digitals per preparar l'estudiantat de cara a un futur on la IA jugarà un paper central en la societat.